Pasaulio virtuvės

9 pasaulio virtuvės, kurių receptus verta išbandyti karantino metu

pasaulio virtuvės, kurių receptus verta išbandyti karantino metu

Turbūt sutiksite, kad maistas yra vienas geriausių (ir kartu – maloniausių) būdų pažinti skirtingas pasaulio šalis ir kultūras. Ar tai būtų porcija pad thai kažkur Bankoko turguje, ar sultinga itališka pica prisėdus restorane Romoje – kelionėse ragauti patiekalai atmintyje išlieka ilgai, o dažnas vietinių gardumynų parsiveža ir sau, ir lauktuvėms.

Šiandien pasaulio sienos užvertos – tačiau keliauti galite pasitelkdami savo skonio receptorius. Namie gamindami gardžius įvairių pasaulio virtuvių patiekalus, kaskart nusikelsite vis į kitą šalį.

Pristatome 9 pasaulio virtuves, kurias verta išbandyti karantino metu – kartu ir su tradiciniais ar tiesiog inspiruotais tų šalių patiekalų receptais. Skanaus!

Graikijos virtuvė

Graikai sako, kad valgo ne tam, kad gyventų, o gyvena tam, kad galėtų skaniai pavalgyti. Šioje šalyje valgymas yra ištisas ritualas – prie stalo stengiamasi atsipalaiduoti, mėgautis maistu ir daug bendrauti. Tad karantinas – puikus metas ir mums išbandyti šį lėtą, graikišką gyvenimo būdą!

Graikijos virtuvės patiekalai yra lengvi ir tikrai neapsunkins skrandžio. Beveik joks valgis neįsivaizduojamas be alyvuogių aliejaus, taip pat čia naudojama daug daržovių, vaisių, riešutų, žuvies ir jūros gėrybių, na ir žinoma – puikiojo fetos sūrio! Svarbus ingredientas Graikijos virtuvėje – fylo (arba filo) tešla, kurios įsigyti galima ir mūsų parduotuvėse. Iš filo tešlos gaminami ir tradiciniai graikiški daržovių pyragai (spanakopita), ir įvairūs saldumynai. 

Norite pajusti Viduržemio jūros atostogų dvasią? Išmėginkite šiuos receptus:

graikiska virtuve ir receptai

Turkijos virtuvė

Osmanų imperijoje kadaise šeimininkavę turkai perėmė skirtingas kulinarines tradicijas iš kitų Centrinės Azijos, Artimųjų Rytų ir Balkanų tautų. Todėl Turkijos virtuvėje tokia didelė ingredientų ir patiekalų įvairovė – kiekvienas čia gali atrasti kažką pagal savo skonį.

Patys turkai yra dideli mėsos mėgėjai, tačiau nacionalinėje virtuvėje gausu ir vegetariškų valgių. Iš pastarųjų mėgstamiausias – dolma, įvairios ryžiais kimštos daržovės. Na o iš mėsiškų patiekalų populiariausi – kebap (ant iešmo kepta aviena, jautiena ar vištiena – primena šašlykus) bei döner arba döner kebap (Lietuvoje tai vadinama tiesiog kebabais). Nevalia pamiršti ir turkiškų saldumynų – baklavos ar knafės, kuriuos ragaujant mintimis nusikelsite į šurmuliuojantį Stambulo turgų.

Svajojate apie Turkiją? Štai keletas receptų, kuriuos galite išbandyti namuose:

tuskiska virtuve ir receptai

Tailando virtuvė

Tailandas – tikras keliautojų rojus. Daugelis ten vyksta ne tik dėl gero oro, balto smėlio paplūdimių ar įspūdingų šventyklų, bet ir dėl nepakartojamos vietinės virtuvės. Tailandietiško maisto įvairovė didelė, tačiau daugelyje patiekalų atsikartoja tie patys esminiai ingredientai: ryžiai ir ryžių makaronai (noodles), įvairios keptos daržovės, kokosų pienas, sojos padažas, citrinžolė, kalendra, laimo sultys. Aštrumo maistui suteikia čili pipirai ir česnakai, o sūrumui išgauti naudojama krevečių pasta (kapi) ir fermentuotas žuvies padažas (nam pla).

Nors kai kurie ingredientai gali pasirodyti neįprasti, daugumą tailandietiškų patiekalų nesunkiai pasigaminsite ir namuose. Įvairios sriubos, kariai ar kepinti ryžiai tikrai leis pajusti Tailando dvasią!

Reikia idėjų? Išbandykite šiuos tailandietiškus receptus:

tailandietiski receptai

Japonijos virtuvė

Japonijos virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje – todėl puikiai tiks tiek svajojant apie keliones po Rytų šalis, tiek stiprinant imunitetą karantino metu! Japonų mitybos pagrindą sudaro ryžiai, virtos ir marinuotos daržovės, šiek tiek liesos mėsos, daugybė žuvies ir jūros gėrybių bei sojos pupelės. Pastarosios valgomos tiek žalios, tiek įvairiai apdorotos. Pavyzdžiui, sojų padažas ar tofu – iš sojos pieno gaminamas sūris, puikiai tiks į sriubas ar salotas.

Žuvis Japonijoje valgoma ne tik kepta ar kitaip apdorota, bet dažnai – ir tiesiog žalia. Be įvairių jūros gėrybių, taip pat vartojami ir jūros dumbliai, kurie yra puikus vitaminų šaltinis.

Jeigu ieškote kažko egzotiško, bet kartu sveiko ir paprasto, siūlome šiuos Japonijos virtuvės receptus:

japonijos virtuve susi receptas

Indijos virtuvė

Pristatyti Indijos virtuvę nėra taip jau lengva – ši šalis turi virš milijardo gyventojų ir 29 valstijas – kiekviena iš jų su skirtinga kultūra ir tradiciniu maistu. Bet kartu tai ir teigiamas dalykas – iš indiškų patiekalų gausos kiekvienas atras, kaip pradžiuginti skrandį.

Svajojate nukeliauti į Indijos šiaurę? Visų pirma, pasidomėkite apie vietinę duoną – jos rūšių yra daugybė (pavyzdžiui, chiapatti, roti, naan ar paratha). Šiaurėje taip pat mėgstami daržovių troškiniai, lęšiai, panyro sūris, jogurtas. Indijos pietuose daugiau valgomi ryžiai, žuvis ir jūros gėrybės, o patiekalams gardinti naudojamas kokosų pienas.

Paprasčiausias būdas bent trumpam nusikelti į Indiją – pasimėgauti puodeliu chai masala. Tai juodosios arbatos ir pieno gėrimas, gardinamas cukrumi, kardamonu, imbieru ir kitais prieskoniais (receptas čia > feastingathome.com (angliškai)). O jeigu norite didesnio iššūkio, išbandykite šiuos Indijos inspiruotus receptus:

indiska virtuve ir receptai

Izraelio virtuvė

Ar lankėtės Izraelyje, ar dar tik svajojate ten nuvykti – turbūt esate girdėję apie nepakartojamą šios šalies virtuvę. Izraelis yra tikras tautų katilas, tad čia persimainę įvairiausi patiekalai, skoniai ir prieskoniai, atėję iš kaimyninių arabų šalių bei atvežti žydų diasporos iš Rytų Europos, Šiaurės Afrikos ir kitur. Kaip ir kitose Viduržemio jūros šalyje, Izraelio virtuvėje gausu daržovių, vaisių, alyvuogių aliejaus, riešutų bei žuvies, tuo tarpu iš Afrikos ir Artimųjų Rytų atkeliavo avinžirniai ir tahinis (sezamų sėklų pasta).

Daugelį tradiciniais laikomų izraelietiškų patiekalų, tokių kaip falafelius ar humusą, galima atrasti ir kitų šalių virtuvėse. Tačiau izraeliečiai visiems valgiams turi savotiškas ir įdomias interpretacijas!

Norėtumėt nukeliauti į Izraelį? Šie receptai padės priartinti svajonę:

izraelio virtuves receptai

Italijos virtuvė

Panašiai kaip ir kitos Viduržemio jūros šalys, italai valgymą yra pavertę laisvalaikio leidimo būdu. Gal todėl daugelis iš atostogų Italijoje grįžta priaugę keletą kilogramų: nuo cannoli su espresso kava pusryčiams iki burnoje tirpstančių picų vakarienei – tiek daug čia visko galima priragauti!

Tiesa, patys italai viršsvoriu nesiskundžia, mat valgyti stengiasi lėtai, su saiku ir bėsimėgaujant kiekvienu kąsniu. Daugeliui iš mūsų itališka virtuvė asocijuojasi su padaže mirkstančiais makaronais, sūriais, tiramisu ar kitais desertais, tačiau šeimos Italijoje vartoja ir daug organiškų produktų, sezoninių daržovių, pupelių, žuvies ir paukštienos. Patiekalai dažnai gardinami alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu – dar vienu sveiku ir nekaloringu itališku produktu.

Norite pasimėgauti maistu kaip tikras italas? Išbandykite šiuos paprastus receptus:

italiska virtuve

Ispanijos virtuvė

Ispanija yra suskirstyta į 17 regionų – kiekvienas iš jų su skirtingu klimatu, istorija, kultūra, o kartu – ir kulinarinėmis tradicijomis. Nepaisant to, keletas esminių ingredientų patiekalams naudojami visoje Ispanijoje – tai pomidorai, paprikos, alyvuogių aliejus, bulvės, česnakai, šviežia duona ir keletas pagrindinių prieskonių. Atrodo, nieko įmantraus, tiesa? Iš tiesų tradicinė Ispanijos virtuvė ir nėra labai sudėtinga – jos istorija prasidėjo nuo paprastų valstietiškų patiekalų, kurie laikui bėgant keitėsi, tobulėjo, kol galiausiai virto tuo, kuo yra šiandien.

Jeigu norite bent mintimis nukeliauti į Ispaniją, visų pirma namuose galite pasiruošti paprasčiausių tapas – ispaniškų užkandžių, kuriuos vietiniai mėgsta skanauti baruose kartu su taure gėrimo. Tapų pasirinkimas tikrai didelis: tai gali būti šalti užkandžiai, tokie kaip alyvuogės, sūris, sumuštinukai, arba karšti – tokie kaip mėsos kukuliai ar keptos jūros gėrybės (keletas paprastų tapas idėjų (angliškai) čia > recipetineats.com).

Na o jeigu esate nusiteikę virtuvėje praleisti daugiau laiko, išmėginkite šiuos ispaniškus receptus:

ispaniski receptai

Meksikos virtuvė

Ieškantiems aštrių pojūčių vertėtų namuose išbandyti meksikietišką, arba teks-meks virtuvę (tai toks meksikietiškos ir amerikietiškos virtuvės mišinys, atsiradęs Teksase). Aitriosios paprikos, kepintų daržovių, mėsos, pupelių ir daugybės lydyto sūrio prisotinti patiekalai tikrai praskaidrins nuotaiką karantino metu!

Meksikietiška virtuvė neįsivaizduojama be tortiljų – kukurūzų miltų paplotėlių. Teks-meks virtuvėje jos gaminamos iš kvietinių miltų, tačiau esmės tai nekeičia – skirtingai ruošiant tortiljas ir į jas vyniojant įvairiausius ingredientus išgaunami puikiausi patiekalai. Daugeliui pažįstamos enchilados, tacos, burritos ar fajitas – tai tiesiog skirtingai paruoštos tortiljos. Tortiljų papločių galima įsigyti parduotuvėje, arba pasigaminti patiems (kukurūzų miltų tortiljos receptas > mexicoinmykitchen.com, kvietinių miltų torlilja čia > mexicoinmykichen.com (angliškai)).

Pasidabinkite sombrero, pasileiskite muilo operą ir pasimėgaukite šiais Meksikos inspiruotais patiekalais:

meksikos viruve ir receptai

Žemėlapiai žymėti kelionių prisiminimus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *